Friday, October 8, 2010

SuJudLAh WaHAi MAnuSIA

salam utk teman2..treat kali ni ingin berkongsi srba sedikit kelebihan dalam sujud. pernahkah kita berfikir untuk ape dan knp kita sujud. dlam 1 ari siap org muslim x krg di 34 kali sujud. apekah erti sujud??? sujud bererti kita sujud, akur dan taat kepada Allah. kita merendahkn diri kita pada yg mencipta kita bukan seperti iblis yang tidak mahu sujud kerana takabbur

Syarat sujud

1.Sujud atas 7 anggota
dahi
2 tapak tangan
2 lutut
2 perut jari kaki kanan dan kiri

2.Mesti tomaniinah (berhenti sekadar subhaanaLLaah)

3.Punggung ditinggikan dari kepala

4.Dilepaskan kepala agar dahi terkena tempat sujud betul-betul
jangan ditahan hanya sekadar antara bersentuh dan tidak

Dalam kitab lama menyebutkan begini "Berat kepala mengenai tempat sujud" atau ditekan sedikit dahi tu bukan tekan betul-betul maksudnya jangan digagahi dan menahan dahi dari terkena tempat sujud seadanya.


kita melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi larangannya. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama.
Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Bernafas ketika sujud pula boleh:
 1. membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.
 2. membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
 3. melegakan sakit hernia. (burut)
 4. mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
 5. melegakan paru-paru daripada ketegangan.
 6. mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
 7. kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.
 8. meringankan bahagian pelvis.
 9. memberi dorongan supaya mudah tidur.
 10. menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.
 11. pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatic memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.
 12. bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
 13. mengurangkan kegemukan.
 14. pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).
 15. organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.
 16. mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.
Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekali gus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya. Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala danmigrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang.
Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...