Wednesday, May 25, 2011

"Bulu Mata Gugur...?"


Assalamualaikum..

N3 kali ini pasal bulu mata pulak la...seminggu ni bulu mata aku belah kanan asyik gugur jer..ehm..byak pandangan dari orang-orang tua dulu kata..kalau bulu mata kanan gugur katanya ada orang suka..kalau bulu mata kiri gugur ada orang rindu..

erm,dahsyat ni..bulu mata jatuh pun ada makna..waLlahua'alam tentang kesahihannya..tapi bukankah indah kalau yang berlaku itu dijadikan sebagai tazkirah..umpamanya.....

jatuh bulu mata kanan

*biasanya orang kata,bila bulu mata yang lentik sebelah kanan ada oarang rindu..tapi cuba ibaratkan bila bulu mata tu jatuh kita anggap yang Allah rindu nak dengar doa kita..rindu nak dengar alunan Quran dari hambaNya yang hina..rindu agar kita membalas balik rindu Tuhan kerana pasti,jika kita rindu padaNya,rindu kita akan berbalas..

bulu mata kiri macam mana?

*andai kata orang benci,umpamakan sebagai syaitan itu benci kalau kita sentiasa bertafakkur mengingat Tuhan..syaitan banci melihat ibadah semakin bertambah baik..dan mestilah x suka bila umat Islam ni menuntut ilmu bukan?

*memang,sebenarnya kita sentiasa dalam kerinduan..fitrah insan untuk berTuhan..tersirat dalam tersurat akan segala ciptaan..


jadi lepas2 ni,kalau boleh bila bulu mata jatuh,janganlah percaya sangat apa yang diwariskan..bukan apa..syaitan itu licik..nanti mengingatkan hati pada 'dia' yang terlarang..jadikan jatuhnya pinjaman Allah itu sebagai satu tanda untuk melihat sejauh mana hubungan kita dengan Dia..insyaAllah,terasa kesannya..barakaLlahulakum!!
 
p/s: apa-apa pun setiap yg gugur pasti ada sebab dan musababnya...Allah sahaja yang mengetahui..

1 comments:

Humaira said...

subhanallah.. indah prkgsian nye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...