Saturday, December 3, 2011

"Waktu Kita Untuk Apa"


Assalamualaikum,

Kita diberi masa 24 jam sehari, bagaimanakah kita membahagikan masa kita. adakah kita hanya penuhi masa-masa kita dengan dunia ataupun akhirat sahaja. sesetengah orang berpendapat kita membahagikan masa kita kepada tiga bahagian iaitu 8 jam untuk mencari rezeki, 8 jam untuk akhirat, dan 8 jam untuk sampingan (tidur, beriadah etc.).

Kita pada hari ini terlalu banyak menghabiskan masa kita dengan urusan dunia semata tanpa menghiraukan bekalan itu hari yang kekal abadi. kita terlalu mengejar kekayaan, tetapi kita lupa yang memberi kekayaan itu siapa.

Kita sepatutnya merasa malu dan cemburu pada insan yang baik, iman mereka tidak terkacau walaupun keseorangan. adakah kita ini munafik? melakukan amalan yang banyak ketika orang ramai dan berkurang apabila keseorangan.

Disini saya ingin membawa satu kisah seorang sahabat bernama Hanzalah yang bertanya kepada Rasulullah s.a.w

“Hanzalah telah munafik! Hanzalah telah munafik!” lantun Hanzalah pada dirinya. Kakinya mengerah cepat ke Masjid. Nabi pasti ada disana fikirnya. Riak ketakutan dan secebis penyesalan terlukis diwajahnya.

“Hanzalah telah munafik! Hanzalah telah munafik!” Diulangnya beberapa kali. Sedang dalam perjalanan, Hanzalah berselisih dengan Saidina Abu Bakar As Siddiq. Saidina Abu Bakar terkejut dengan apa yang diucapkan oleh Hanzalah tersebut.

“Apakah yang telah kau katakan ini wahai Hanzalah?” Tanya Abu Bakar

“Wahai Abu Bakr, ketahuilah Hanzalah telah menjadi munafik. Aku ketika bersama Rasulullah aku merasakan seolah-olah syurga dan neraka itu sangat hampir padaku. Aku menangis kerana takutkan neraka.”

“Namun. Dirumah aku ketawa riang bersama anak-anak dan isteriku . Hilang tangis aku bersama Rasulullah.”

“Aku telah menjadi munafik!” Ujar Hanzalah sambil teresak-esak bimbangkan akan dirinya.

Saidina Abu Bakar terkejut.“Kalau begitu aku pun munafik. Aku pun sama denganmu wahai Hanzalah.”

Lantas, kedua-dua sahabat ini bersama-sama menemui Rasulullah. Tangisan tidak berhenti. Mereka benar-benar ketakutan. Takut pada Allah. Takut azab neraka yang sedia menunggu para munafik.Hati mereka gementar.Sesampainya di hadapan Rasulullah, Hanzalah bersuara.

“Wahai Rasulullah, Hanzalah telah munafik.”

Rasulullah bertanya. “Kenapa?”

“Ketika aku bersamamu ya Rasulullah, aku merasakan seolah-olah syurga dan neraka itu sangat hampir. Lantas air mataku mengalir. Tapi, dirumah aku bergurau senda keriangan bersama anak-anak dan isteriku . Tidakkah aku ini seorang munafik ya Rasulullah”

Rasulullah tersenyum dan lantas baginda bersabda,
 
“Demi yang jiwaku di tanganNya andai kalian tetap seperti kalian di sisiku dan terus berzikir nescaya para malaikat akan berjabat tangan kalian, sedang kalian berada di atas tempat tidur dan di jalan raya, akan tetapi wahai Hanzalah, ada waktumu (untuk beribadah) dan ada waktumu (untuk duniamu)”. – HR. Muslim

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...