Thursday, August 11, 2011

"Mabuk Cinta Terhadap Allah"


Assalamualaikum,

Alhamdulillah, pejam celik sudah lepas fasa pertama bulan ramadhan ini, bulan tarbiah khas dikurniakan oleh Allah untuk umat-umat Nabi Muhammad s.a.w. inilah bulan yang mana akan menjadi bukti amalan kita melebihi umat-umat terdahulu. sebagai contoh, umat Nabi Nuh a.s yang umurnya lebih kurang 1000 tahun manakala kita ini yang umurnya sekitar 60 hingga 70 tahun. bagaimana mungkin kita mengatasi amalan umat-umat terdahulu.Dan bila diakhirat nanti apabila umat lain mempertikaikan kenapa amalan umat Nabi Muhammad ini yang umurnya pendek, malas beribadat tetapi banyak amalannya malah lebih baik dari mereka.Teman-teman yang dirahmati Allah, rebutlah peluang ini.

Berbalik kepada tajuk entri kita pada kali ini Mabuk Cinta Terhadap Allah. Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali bahawa pada suatu hari Nabi Isa a.s berjalan di hadapan seorang pemuda yang sedang menyiram air di kebun. Bila pemuda yang sedang menyiram air itu melihat Nabi Isa a.s berada di hadapannya maka dia pun berkata;
“Wahai Nabi Isa a.s, kamu mintalah dari Tuhanmu agar dia memberikan kepadaku seberat zarrah cintaku kepada-Nya.”

Berkata Nabi Isa a.s, “Wahai saudaraku kamu tidak akan terdaya untuk seberat zarrah itu.”
Berkata pemuda itu lagi, “Wahai Isa a.s kalau aku tidak terdaya untuk satu zarrah, maka kamu mintalah untukku setengah berat zarrah.”

Oleh kerana keinginan pemuda itu untuk mendapatkan kecintaannya kepada Allah, maka Nabi Isa a.s pun berdoa, “Ya Tuhanku, berikanlah ia setengah berat zarrah cintanya kepada-Mu.” Setelah berdoa maka Nabi Isa a.s pun beredar dari situ.

Selang beberapa lama Nabi Isa a.s pun datang lagi ke tempat pemuda yang memintanya berdoa, tetapi Nabi Isa a.s tidak dapat berjumpa dengan pemuda itu. Maka Nabi Isa a.s pun bertanya kepada orang yang lalu-lalang di tempat tersebut, dan berkata salah seorang yang berada di situ bahawa pemuda itu sudah gila dan kini berada di atas gunung.

Setelah mendengar penjelasan orang itu maka Nabi Isa a.s berdoa kepada Allah S.W.T, “Wahai Tuhanku, tunjukkanlah kepadaku tentang pemuda itu”.
Selesai sahaja berdoa maka Nabi Isa a.s pun dapat melihat pemuda itu yang berada di antara gunung-ganang dan sedang duduk di atas sebuah batu besar, matanya memandang ke langit.

Nabi Isa a.s pun menghampiri pemuda itu dengan memberi salam, tetapi pemuda itu tidak menjawab salam Nabi Isa a.s, lalu Nabi Isa berkata, “Aku ini Isa a.s.”

Kemudian Allah S.W.T menurunkan wahyu yang berbunyi, “Wahai Isa, bagaimana dia dapat mendengar perbicaraan manusia, sebab dalam hatinya itu terdapat kadar setengah berat zarrah cintanya kepada-Ku. Demi Keagungan dan Keluhuran-Ku, kalau engkau memotongnya dengan gergaji sekalipun tentu dia tidak mengetahuinya.”

Barangsiapa yang mengakui tiga perkara tapi tidak menyucikan diri dari tiga perkara yang lain maka dia adalah orang yang tertipu.

1. ORANG yang mengaku kemanisan berzikir kepada Allah, tetapi dia mencintai dunia.
2. ORANG yang mengaku cinta ikhlas di dalam beramal, tetapi dia ingin mendapat sanjungan daripada manusia.
3. ORANG yang mengaku cinta kepada Tuhan yang menciptakan-nya, tetapi tidak berani merendahkan dirinya.

Rasulullah s.a.w telah bersabda, “ Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima lupa kepada yang lima:

1. MEREKA bercinta kepada dunia. Tetapi mereka lupa kepada akhirat.
2. MEREKA cinta kepada harta benda. Tetapi mereka lupa kepada hisab.
3. MEREKA cinta kepada makhluk. Tetapi mereka lupa kepada al-Khaliq
4. MEREKA cinta kepada dosa. Tetapi mereka lupa untuk bertaubat.
5. MEREKA cinta kepada gedung-gedung mewah. Tetapi mereka lupa kepada kubur.”

p/s: Sama²lah kita mengambil sedikit ilmu dari cerita ini..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...